T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / MERKEZ - Afyonkarahisar Hattat Ahmet Karahisari Anadolu İmam Hatip Lisesi

HATTAT AHMET KARAHİSARİ KİMDİR?

Hattat Ahmet Şemsettin Karahisari (1470-1557)

Kanuni Sultan Süleyman dönemi hattatlarından olup az sayıda eseri günümüze ulaşmıştır. Hattat Ahmet Şemsettinin 1470 tarihinde doğduğu tahmin edilmektedir. Eserlerindeki imzalardan Afyonkarahisar'da doğduğu tahmin edilmektedir. Yakut ekolünün ünlü hattatlarından Esedullah Kirmani'den ders aldı. Eserlerinin ketebe kayıtlarından bu hattattan icazetli olduğu anlaşılmaktadır. Hattta Ahmet Şemsettin, Şeyh Hamdullah'ın talebelerinden İshak Cemalettin Halvetiye İntisab ederek tasavvuf yoluna girmiştir. Kanuni Sultan Süleyman devrinde yaşayan Karahisari sarayda faaliyet gösteren Ehl-i Hiref'in katipler bölümüne girdi. Karahisari özellikle müsenna, sülüs ve celi sülüs yazılarında ulaştığı seviye ile Hattın Güneşi anlamında Şemsü'l Hat olarak tanındı. Ayrıca büyük boy yazılarda ve sayfa düzenlemesinde başarısı dikkate değerdir. Yaptıklarını hiç kendisine mal etmeme tarzındaki tevazusu eserlerindeki imzalarından anlaşılmaktadır. Arapça ve Farsça bilen ve üç dilde şiir okuyabilecek derecede kültürlü olduğu bilinmektedir. Kendi çocuğu olmadığı için Hasan Çelebi'yi evlatlık almıştır. Hat ekolu Hasan Çelebi ile devam etmiştir. 1556 yılında 90 yaşında vefat etmiştir. Mezarı Sütlüce'de Halveti tekkesinde İshak Cemalettin Halveti'nin yanına gömülmüştür.

En önemli yapıtı Kanuni Sultan Süleyman'ın isteği üzerine yazmış olduğu ve halen Topkapı Müzesinde muhafaza edilen büyük ebattaki  Kuranı Kerimdir. Kanuni döneminde yazmaya başladığı ve fakat yarım kalan, daha sonra da Sultan III. Murat zamanında tamamlanan Kuran-ı Kerim Türk-İslam sanat dünyasının en güzel eserleri arasında gösterilir. Yakut tarzında tertip edilmiş, her sayfada ilk satırı muhakkak, beş satırı nesih, son satırı muhakkak hatla yazılmış ve bütün sayfaları Saray Nakkaşhanesinde tezhip edilerek ciltlenmiş bu Mushaf 1981 yılında İtalya'da basılmıştır. Diğer eserleri arasında Piyale Paşa Camii yazıları ve Süleymaniye Camii kubbe yazıları bulunmaktadır. Süleymaniye Camii'nin celi kubbe yazıları da Ahmet Karahisari tarafından yazılmışsa da 19. Yüzyılda yapılan tamiratta Hattat Abdülfettah bu yazıları yeniden yazmıştır. Kanuni Sultan Süleyman döneminin en tanınmış hattatlarından olan Ahmet Karahisari 1556 yılında vefat etmiştir. Topkapı Sarayı Kütüphanesi Hırka-i Saadet dairesinde 5 numarada kayıtlı büyük boy Mushafı büyük bir sanat şaheseridir.

1557 yılında Süleymaniye Külliyesi'nin açılış merasiminde Kanuni Sultan Süleyman Türk-İslam mimarının gelmiş geçmiş en büyük ustalarından Mimar Sinan'a "Bu bina eylediğin Beytullah sıdk-u safa ve dua ile senin açman evladır" sözleriyle Mimar Sinan'a açtırmak istemiştir. Sinan Hünkar'a 'Hattat Karahisari bu camiyı hatları ile tezyin ederken gözlerini kaybetti, kör oldu . Bu şerefi ona bahşedelim' demiştir. Bunun üzerine Süleymaniye açılışı Hattat Karahisari'ye yaptırılmıştır.

 

29-03-202129-03-202129-03-202129-03-2021

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 29.03.2021 - Güncelleme: 05.07.2022 11:02 - Görüntülenme: 3422
  Beğen | 9  kişi beğendi